В Першій книзі Самуїловій читаємо, що Дух Господній злинув на Давида, а далі — «Дух Господній відступився від Саула, а напав його дух злий, посланий від Господа» (1 Самуїла 16:14). Що значить «дух злий, посланий від Господа»?


Серйозна етична проблема: чи виходить від Господа зло? І якщо ні, то що це таке сталося з Саулом?

Факти про «злого духа»

  1. Злой дух напав на Саула, коли від нього відійшов Дух Господній (1 Самуїла 16:14).
  2. Цей дух нападав на Саула (тобто це була раптова і неприємна дія — 1 Самуїла 16:14, 1 Самуїла 16:15).
  3. Його називали також злим духом від Бога (1 Самуїла 16:15, 1 Самуїла 16:16) або просто злим духом (1 Царств 16:23).
  4. Музика заспокоювала Саула підчас нападів злого духа (1  16:23).
  5. Під впливом злого духа Саул ставав несамовитим (nâbâ’, тобто кричав в екстазі або в трансі), а потім намагався вбити Давида (1 Самуїла 18:10, 1 Самуїла 19:9).

Тепер об’єднаємо ці відомості і помістимо їх в історичний контекст.

Контекст

Події, пов’язані з нападами злого духа, сталися після того, як Саул не послухав був Господа, Який за це відкинув його в якості царя ізраїльського. Пророк Самуїл отримав від Господа повеління помазати царем Давида (1 Самуїла 15:17-26, 1 Самуїла 16:10-13).

Внаслідок відступництва Саула та помазання Давида на царство, як написано, «…Дух Господній злинув на Давида, і був на ньому від того дня й далі. <…> І Дух Господній відступився від Саула…» (1 Самуїла 16:13-14).

Перед тим, як ми дійдемо остаточних висновків, розберімося із словом, яке перекладено як злий.

Лексика

У словосполученні «дух від Господа злий» словом злий перекладено гебрейське ra’, яке може означати або моральне зло, або лихо (в тому числі як покарання), або низьку якість (худий, поганий). Тут використовується друге значення (лихо як покарання/), на користь чого говорить також те, що не злий дух Господа, а злий дух від Господа.

Висновки

Історія про злого духа, що мучив Саула, нагадує оповідь про запекле серце фараона: відступництво призводить до того, що Бог позбавляє відступника благословінь; відступник або сприймає покарання правильно і кається, або робить своє серце запеклим, намагаючися й надалі протистояти Господеві. І фараон, і Саул загинули в цьому безглуздому протистоянні.

«Злий дух від Господа» — це понуре очікування лиха, яке Бог послав Саулові по кількох роках після того, як Саул втратив Божу прихильність*. Це були марні докори сумління — марні лише тому, що Саул вже зробив своє серце запеклим надміру і пройшов, як то кажуть, точку неповернення.

Природньо, що передчуття неминучого лиха занурювало Саула в роздуми й не давало йому спокою (нападав, 1 Самуїла 16:14-15); логічно, що емоційний стан Саула покращувався під впливом майстерної гри Давида. На жаль, Саул так і не виправився. Ми знаємо про це достеменно, оскільки написано:

І помер Саул за своє беззаконня, що він ним спроневірився проти Господа через Господнє слово, якого не тримався, а також через те, що питався віщого духа, щоб вивідати,
а не вивідував від Господа. І Він убив його, а царство його передав Давидові, Єссеєвому синові.

1 Хронік 10:13-14.

Господь не є джерелом зла**, але Він може послати лихо — в покарання і для напоумлення. Якщо людина, яку Господь карає і навчає, виправляється, вона отримує можливість спастися; коли ж ні — вона гине (пор. Єзекіїль 18:32).


*)  Від помазання Давида до смерті Саула минуло приблизно десять років.

**) Розбираючи подібні теми, слід пам’ятати слова нашого брата Якова:

Випробовуваний, хай не каже ніхто: Я від Бога спокушуваний. Бо Бог злом не спокушується, і нікого Він Сам не спокушує.
Але кожен спокушується, як надиться й зводиться пожадливістю власною.
Пожадливість потому, зачавши, народжує гріх, а зроблений гріх народжує смерть.

Якова 1:13-15.


Російською: «Злой дух от Господа».


© 2017–2018 Микола Гудкович.

Share